torstai 4. kesäkuuta 2015

Laamojen ruokinnasta

Laamat on suomessa vielä sen verran harvinaisia, että niistä on tuskin vielä kovin moneen blogiin kirjoiteltu ruokinta-aiheen merkeissä. Olen pitkään pyöritellyt päässä postausta laamojen ruokinnasta, ja nyt se pääsee vihdoin toteutettavaksi. Laamojen ruokinta on melko simppeli; heinää, väkirehuja ja tarpeen mukaan erilaisia lisäravinteita. Lähdetään nyt kuitenkin tutkimaan vähän tarkemmin mitä laaman ruokaympyrä pitää sisällään!

Ihan perusjuttu ruokinnassa on heinä. Heinän laatu meillä vaihtelee vähän, sillä ne tulevat usein eri paikoista. Joskus se on vähän kortisempaa, joskus vähän vähemmän kortista. Vähemmän kortinen heinä maistuu tietenkin aina paremmin kuin vähän kortisempi, mutta sellainenkin kelpaa laamoille aivan hyvin. Ne kun ovat kotoisin melko karuista vuoristo-oloista joissa heinä tuskin kovin hienoa on ;) Meillä ei mitata mitenkään tarkasti laamojen heinämääriä. Sylillinen sinne, sylillinen tänne. Talvisin heinää kuluu enemmän, mutta nyt kun kesä tulee maistuu vihreä niille paremmin kuin kuiva heinä, joten sitä kuluu luonollisesti enemmän.

Karsinoissa heinät laitetaan näihin heinähäkkeihin, ja ulkona sitten vaikkapa saaveihin.
Kesäisin laamat viettävät päivästä keskimäärin 6-9 tuntia ulkona, ja suurimman osan ajasta ne käyttävät laiduntamiseen. Meidän tarhat ei ole hiekkatarhoja kuten monilla hevosilla, vaan niihin kasvaa aina kevään mittaan ruoho. Se on siinä mielessä kätevää, että laamoille ei tule yht' äkkiä liian suurta annostusta vihreää, kun sitä tulee lisää ihan pikkuhiljaa.


Meillä laamat syövät aamuin illoin arviolta kolmen desin mukillisen väkirehuja. Väkirehusekoitus on seuraavanlainen; 1/2 kauraa, 1/2 poro eloa ja arviolta noin 1/10 kivennäis sekoitusta joka sisältää kahden kivennäisen lisäksi kalkkia. Poro elo on vähän pelleti näköistä poron täysrehua, joka soveltuu hyvin myös laamoille. Niillä on uskoakseni melko samanlainen ruokavalio, ainakin niiden väkirehujen suhteen.



Laamat syövät silloin tällöin myös nestemäistä Xylitol Monivitamin - vitamiinia.
Garzina saa joka aamu hyppysellisen tällaista yrttijauhetta, koska sillä on hieman ylitaipuvaiset nivelet. Yrttijauhe ennaltaehkäisee nivelten liikaa taipumista.
Tässä taisikin tulla ainakin kaikki perusjutut laamojen ruokintaan liittyen. Kertokaa ihmeessä mitä tykkäsitte tällaisesta vähän eri tyyppisestä postauksesta, ja kysykää ihmeessä jos teille tulee mieleen jotakin tähän aiheeseen liittyvää! :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti